28. feb 2006 kl. 18:43 - Fra Politikken

Rushdie advarer imod totalitær islam

Rushdie og andre forfattere advarer i forbindelse med sagen om Muhammed-tegningerne om det, de kalder en ny, global trussel - totalitær islam.

Salman Rushdie og en række andre forfattere beskriver et globalt opgør mellem »demokrater og teokrater« . - Arkivfoto: Morten Langkilde
En række forfattere advarer i en erklæring om, at verden står over for en global trussel - totalitær islam.

Blandt forfatterne er Salman Rushdie, den franske filosof Bernard Henri-Levy, eksilforfatteren Taslima Nasreen og en række andre.

Opfordrer til modstand mod totalitær religion
»Efter at have overvundet fascisme, nazisme og stalinisme, står verden nu over for en ny global trussel, islamisme«, hedder det i erklæringen, der er blevet offentliggjort i den franske ugeavis Charlie Hebdo, som er en af de franske aviser, der har trykt Jyllands-Postens Muhammed-tegninger..

»Vi, forfattere, journalister, intellektuelle, opfordrer til modstand imod totalitær religion og for fremme af frihed, lige muligheder og sekulære værdier«, fortsætter erklæringen.

En global kamp
Underskriverne på erklæringen siger, at de sammenstød, der har fundet sted i forbindelse med profettegningerne »afslører nødvendigheden af kampen for disse universelle værdier. Kampen vil ikke blive vundet med våben, men på det ideologiske felt«.

Rushdie og de øvrige underskrivere tilføjer, at der er tale om et globalt opgør, der »konfronterer demokrater og teokrater«.

»Islamisme er en reaktionær ideologi, der dræber lighed, frihed og sekularisme, hvor end den findes«, lyder det.
/ritzau/