Et flertal af afghanere støtter ifølge en ny undersøgelse den internationale tilstedeværelse i landet. De to seneste drab på danske soldater får forsvarsminister Søren Gade til at appellere om større NATO-solidaritet.

Mens danskernes opbakning til NATO-missionen i Afghanistan er vigende efter de seneste dødsfald blandt danske soldater, er flertallet af afghanere ikke i tvivl: Indsatsen virker, og NATO-soldaterne må ikke tage hjem, før Taleban er bekæmpet.

Ifølge en nylig meningsmåling lavet for den canadiske TV-station CBC og de to canadiske aviser The Globe and Mail og La Presse mener hele 60 pct. af de adspurgte repræsentativt udvalgte afghanere, at de internationale troppers tilstedeværelse er »godt« for landet. Kun 16 pct. svarer »dårligt« på samme spørgsmål. Ifølge 51 procent bevæger Afghanistan sig i den rigtige retning, mens kun 28 pct. mener, at landet er på vej i den forkerte retning.

Forsvarsminister Søren Gade (V) var i går ude med en fornyet appel om øget opbakning fra andre NATO-lande i det sydlige Afghanistan. Han ser undersøgelsen som et tegn på, at den internationale mission virker:

»Danske og britiske soldater yder den beskyttelse, som gør, at afghanerne har mulighed for at tro bare en lille smule på fremtiden.«

Alene i 2007 har seks danske soldater mistet livet i Afghanistan. Dermed er Danmark et af de lande, der har været hårdest ramt, hvis man ser antallet af dødsfald i forhold til det enkelte lands troppebidrag.

Meningsmålingen blandt afghanerne viser, at kun 14 procent mener, at de udenlandske tropper bør forlade landet straks, mens 43 pct. omvendt siger, at tropperne først bør forlade Afghanistan den dag, Taleban-styret er besejret. Kun tre pct. af afghanerne har en meget positiv holdning til Taleban-styret, mens hele 53 procent har en »meget negativ« holdning til Taleban.

Den britiske major Marc Bower, der er udsendt til Helmand-provinsen, hvor den danske styrke også opererer, vurderer, at Taleban har fået sværere ved at rekruttere.

»Der er færre, der lytter til talebanernes retorik. Det er et resultat af økonomiske og sociale fremskridt i området, og så hænger det sammen med, at folk er trætte af at blive truet af Taleban,« siger han.