Danskere mest islamkritiske
Fra Berlingske Tidende

Sammendrag: Muslimer i Egypt og Iran ønsker retsstat og ytringsfrihed. Om 20 år udgør muslimer 10-30 % af befolkningen i Europa. Og mange muslimer oplever sig som ofre

Dannebrog brændes i Peshawar i PakistanJyllands-Postens Muhammed-tegninger, de islamistiske bombeattentater i Madrid og mordet i Amsterdam på den islamkritiske filminstruktør Theo Van Gogh nævnes i rapporten som begivenheder, der har præget europæernes holdninger til den muslimske verden.
Foto: Scanpix

Danskere er blandt de mest islam-kri­tiske borgere i verden. 79 pct. af be­folkningen ser større samkvem med den muslimske verden som en trussel, viser ny rapport fra World Economic Forum.

Bekymringen deles af flertal i andre europæiske lande som Sverige, Holland, Italien og Spanien, hvor mellem 65 og 67 pct. af befolkningerne frygter stør­re vestligt samkvem med den muslimske verden, skriver Berlingske Tidende.

Tallene stammer fra en række menings­målinger, der indgår i rapporten, som blev offentliggjort i går.

Dialogen har det dårligt
Rapportens overordnede budskab er, at dialogen mellem Vesten og Islam har det dårligt. WEF har i løbet af 2007 gennemført meningsmålinger i 21 lande - halvdelen muslimske og den anden halvdel ikke-muslimske. Og der tegner sig et udtalt billede af mistro.

"Der er alarmerende lav optimisme omkring dialogen," siger WEF-grundlæggeren Klaus Schwab, der fremover hvert år vil lave lignende undersøgelse af, hvordan holdningerne til vestlig-muslimsk dialog og samliv udvikler sig.

"Vi kan forudse, at den muslimske befolkningsandel i EU15-landene (Altså EU før udvidelse i 2004. red.) vil vokse fra ca. 4,6 pct. i 2006 til 10-15 pct. i 2025 med højere koncentrationer på op til 30 pct. i byområder i Frankrig, Tyskland og Holland. Derfor vil enhver forværring på den internationale politiske front ... blive følt mest alvorligt i Europa," skriver Schwab i sit forord til rapporten.

Danskernes og andre europæeres syn på større samkvem med den muslimske verden som en trussel skyldes ifølge rapporten, at der er "en voksende angst for 'den islamiske trussel' mod deres kulturelle identiteter blandt europæerne", og at denne opfattelse er "drevet af øget indvandring fra fortrinsvis muslimske regioner".

Amerikanere og canadiere ser øget samkvem som en fordel
Rapporten er forfattet af forskere fra Georgetown University, Washington D.C., USA.

En af rapportens bemærkelsesværdige konklusioner er, at et stort flertal af amerikanerne og canadierne i modsætning til europæerne ser øget samkvem med den muslimske verden som en fordel. Og dette samtidig med, at amerikanerne og canadierne i øvrigt deler en stor del af de europæiske befolkningers skepsis over for den muslimske verden.

Muhammed-tegninger og Van Gogh-mord fik stor effekt
Jyllands-Postens Muhammed-tegninger fra efteråret 2005 nævnes flere gange i rapporten som en begivenhed, der har haft stor indvirkning på både danskeres og andre adspurgtes syn på dialogen mellem Vesten og Islam.

Det samme er tilfældet med de islamistiske bombeattentater i Madrid i marts 2004, der kostede næsten 200 mennesker livet, ligesom også mordet i Amsterdam i november 2004 på islamkritikeren Theo Van Gogh udpeges som en begivenhed, der har præget europæernes holdninger.

Flertal i Iran og Egypten hylder vestlige rettigheder
Et andet bemærkelsesværdigt resultat i rapporten er, at massive flertal i lande som Iran og Egypten er overbeviste tilhængere af vestlige frihedsrettigheder som ytringsfrihed. Og i en række muslimske lande er der beundring og respekt for de retssamfund, man har opbygget i USA og Europa.

Til gengæld er der blandt muslimske befolkninger rundt om i verden meget lille tiltro til, at regeringer i Vesten for alvor hjælper dem til selv at få de samme rettigheder.

Moderate vil ikke tage afstand fra ekstremister
Blandt de muslimske deltagere i eksekutivkomitéen i World Economic Forums arbejdsgruppe om Vesten og Islam er den saudiske prins, Hussam bin Saud bin Abdulaziz al Saud.

Han advarer folk i Vesten mod at tro, at man kan få såkaldte 'moderate stemmer' i den muslimske verden til at tage afstand fra 'ekstremister'.

"Hvis moderate' stemmer skal være en drivende kraft i dialogen, må de anerkende den sorg og de uretfærdigheder, som findes blandt muslimer. Man bliver nødt til at forstå, at hvis alle 'moderate' stemmer i den islamiske verden skulle fordømme alle 'ekstremistiske' stemmer, så ville det - i den aktuelle stærkt anstrengte situation - bliver set som et udtryk for manglende anerkendelse af de uretfærdigheder, der bliver begået mod muslimer," skriver den saudiske prins i rapporten.