Til kamp mod den politiske korrekthed

 
30. oktober 1999
Af: Christine Grøntved

Information, 08.04.2008

Skuespilleren Farshad Kholghi og rapperen Al Agami er sammen om et 'perkerdansk' musikprojekt, der skal nulstille det store fordomsfulde ur hos både første- og mange-generationsdanskerne

Det kan ikke hjælpe noget at sige, "jeg forstår dig godt, og det er synd for dig, men nu må du altså holde op," til Hassan på 13 år, der råber, "jeg smadder dig, du racist."
Det mener skuespilleren Farshad Kholghi, der selv var en del af den politisk korrekte eller 'pladderhumanistiske' bølge som pædagogmedhjælper i starten af 90'erne.
Sammen med rapperen Al Agami er han gået i gang med at indspille albummet Forstadens Konge - Danmark version 2000. Den første single, Ishøj Mafia, er på gaden, og den skal få hærdede andengenerationsindvandrere til at grine ad sig selv:
"Kølig som is - høj på cannabis/ Street tøj - vi styrer Ishøj/ Sort BMW - Cabriolet/ Vi har kniv og gun og gør dig kold med et boldtræ."
Pladen er et opgør med den politiske korrekthed, der ifølge Farshad Kholghi er skyld i, at 13-årige Hassan engang spurgte, om ikke danskerne havde sex-orgier juleaften, og nu som voksen stadig mener, at danske piger er ludere.

Brian og Jimmi
"Mange familier kan ikke sproget, de kender ingen danskere og bor, hvor der kun er andre indvandrere. Når de lukker sig inde på den måde, danner de fordomme om danskere. Og omvendt. Pladderhumanisterne har ikke villet erkende problemet og gøre noget ved det: 'Vi kan ikke tillade os at pådutte dem vores kultur, det er imod deres menneskelige rettigheder'."
Efter i en rum tid at have simuleret brækfornemmelser fortæller Farshad sin egen historie. Flygtet fra Iran til Danmark med sine upopulære journalistforældre i 1984. Fandt sammen med andre
iranske drenge, der fortalte, at danske piger var nemme, og at danskere generelt ikke kunne lide folk, der gik på gaden med hænderne i lommen.
Fik asyl og lærte at sige "ræk mig mælken" hos vennen Troels' forældre. Tog på eget initiativ på kostskole i tre år, men var desværre kun den interessante udlænding i de tre uger, det varede, før solariebrune Peter kom anstigende fra København.
"Jeg fandt ud af, at jeg var nødt til at lære dansk, og jeg følte mig som Marco Polo i Kina - det var fedt at opdage nye ting. Jeg har da også grædt meget, men jeg overlevede ved at blive så god til dansk, at jeg kunne skelne mellem 'fucking iraner' fra vennerne og 'perkersvin' fra Brian og Jimmi på gaden."

Skabs-Glistrupfans
"Når du har sagt perker fire gange, er det bare et ord uden indhold, og hvis man ikke snakker om det, bliver det tabu."
Ifølge Farshad er Mogens Glistrup underholdende og ufarlig. De farlige er dem, der ikke siger, hvad de mener.
"Der findes mange skabs- Glistrupfans i midterpartierne, der lige nu er kanonuduelige, fordi de sidder fast i en politisk korrekt grød for at beholde stemmer. Og så er der Pia Kjærsgaard, der som den eneste tør pege på det problem, der er. Hendes løsninger er latterlige, men hun er smart, fordi hun erkender problemet, hvor midterpartierne ikke tør, og derfor scorer hun en helvedes masse stemmer."
"Det kunne være fedt, hvis modige politikere turde erkende problemerne på begge farveskalaer og sige: 'Folk skal tvinges til at lære dansk, for ellers går det ud over deres børn og børnebørn. Man kan ikke lave et multikulturelt samfund uden kommunikation. Og eftersom vi var her først, bliver sproget dansk.'"
"Det handler om kompromisser, og det er lige tåbeligt at forbyde frikadeller i en daginstitution med muslimer, som det er at forbyde halalkød. Kvinderne skal have lov til at være religiøse, men kan ikke kræve at gå med tørklæde på arbejdspladsen. Og når velfærdsstaten tilbyder en bolig, kan den også bestemme, at boligen ikke skal ligge midt i en ghetto."

Uden nåle i armene
Et andet nummer på Forstadens Konge handler om, at ethvert hjem skal have én, der gør rent, og hvorfor ikke en kirurg fra Pakistan eller en ingeniør fra Iran?
"Det er synd, at højtuddannede genier laver shawarma-barer, kører taxa eller gør rent, fordi de ikke kan sige rødgrød med fløde," siger Farshad, der dog ikke kan fortænke virksomheder i at tøve med at ansætte folk med mærkelige navne, sålænge medierne kun viser billeder af kriminelle indvandrere.
"Giv mig medierne, så kan jeg ændre folks holdninger i løbet af et år og løse alle integrationsproblemer. Uden at kunne tage TV3 vidste jeg alt om Robinson Ekspeditionen via Ekstra Bladet og andre avisers forsider."
"Bill Cosby har haft stor betydning for integrationen i USA ved at vise, at sorte også lever uden nåle i armene. Ligesom filmen, hvor Morgan Freeman (sort skuespiller, red.) spiller amerikansk præsident. Det er den gode form for politisk korrekthed, der kan ændre folks holdninger i stedet for at acceptere et klichébillede og have medlidenhed og forståelse."

Do stule
Blødsødenhed og pladderhumanisternes fortrængninger skal væk, men ikke erstattes af mere politi på gaderne.
"Det er ikke justitsministeren, men undervisningsministeren, der skal gribe ind med tvungen uddannelse til alle. Og hun kunne ved samme lejlighed se nærmere på metoderne."
Farshad Kolghi sad selv i en begynderklasse med ene indvandrere, hvor han lærte at sige 'do stule' af ham fra Tyrkiet. 'Det var fint', sagde den flinke lærer, så der gik lang tid, før Farshad sagde 'to stole': "Man skal ikke være så bange for at krænke folks menneskerettigheder, for man mister ikke sin identitet ved at lære et andet sprog. Og man bliver heller ikke mindre muslim."
Forstadens Konge skal efter planen udkomme til jul og følges op af en turné, hvor unge andengenerationsindvandrere og danskere inviteres til at rappe med for at give medierne mulighed for også at vise succeshistorier.
Farshad Kholghi har promoveret projektet i aviser, radio og på tv, og han bliver genkendt på gaden som aldrig før - med positive tilkendegivelserne fra både mørke og blege danskere. Men indtil videre er det kun Kulturministeriet, der har støttet økonomisk. Projektet er tilsyneladende en anelse for politisk ukorrekt for pladeselskaberne, der har undskyldt sig med manglende udsigt til profit.

FAKTA
Fra Grindsted til Pizza King
Farshad Kholghi kom til Danmark i 1984 som flygtning, fordi hans journalistforældre havde skrevet kritisk om det nye styre i Iran. Efter skolegang i bl.a. Grindsted er det siden lykkedes Farshad Kholghi at skabe sig et navn og en levevej som skuespiller hos bl.a. Dr. Dante og Edisonteatret og i filmene Pizza King, Oscar-vinderen Valgaften og Søren Faulis film Antenneforeningen.